כשנה לאחר פרוץ מבצע "חרבות ברזל", ב- 17 באוקטובר 2024, חוסל מנהיג חמאס ברצועת עזה, יחיא א-סינוואר. פעולת החיסול לא תוכננה מראש, והתבצעה בפועל במהלך היתקלות מקרית ומבלי שהיה בידי כוחות צה"ל מידע מודיעיני רלוונטי מקדים. א-סינוואר חוסל באזור שכונת תל א-סולטאן ברפיח, בקרבה סמוכה למרחב שבו הייתה המנהרה שבה נרצחו שישה מהחטופים הישראלים בסוף אוגוסט 2024,ושבה נתגלו סימנים לפיהם א-סינוואר שהה במקום.
חיסולו של א-סינוואר, שבעקבות סיכולו הממוקד של איסמעיל הנייה בטהרן ב-31 ביולי 2024, נבחר במקומו כראש הלשכה המדינית של חמאס, היה ללא ספק האירוע הדרמטי והחשוב ביותר שהתרחש מאז החלה המלחמה שמנהלת ישראל נגד חמאס ברצועת עזה. הסיכול הממוקד של מי שעמד מאחורי התכנון והביצוע של מתקפת הטרור הרצחנית והברוטלית ב -7 באוקטובר 2023 בעוטף עזה הוא ללא ספק הישג צבאי ומורלי מרשים מבחינתה של ישראל, והוא עשוי להוות בגדר נקודת מפנה שתשפיע לא רק על ההתפתחות הצפויה בזירת הלחימה ברצועת עזה במעלה הדרך, אלא גם על חזיתות עימות אחרות של ישראל באזור.
חשוב לציין כי בדיווחים שהתפרסמו בתקשורת הישראלית נמסר, כי גופתו של יחיא א-סינוואר הועברה בתום נתיחה שלאחר המוות במכון לרפואה משפטית באבו כביר בתל אביב לשמירה במקום שלא נחשף בפומבי. סביר להניח כי הכוונה העומדת מאחורי החזקת הגופה של א-סינוואר על ידי ישראל, היא להשתמש בה בהמשך כקלף מיקוח אפשרי במשא ומתן על עסקה חדשה לשחרור חטופים.
המשמעות המיידית הנגזרת מהסתלקותו של א-סינוואר היא ללא ספק הותרת חמאס ברצועת עזה כעדר ללא רועה. היעלמותו של האיש הדומיננטי והמשפיע ביותר בחמאס בשנים האחרונות, שבכוח אישיותו הכריזמטית, התנהלותו התקיפה, השחצנית והמוחצנת, הביטחון העצמי שהפגין והאמון הבלתי – מעורער שלו זכה מפעילים מן השורה, העמיד בצל נושאי תפקידים אחרים בהנהגת חמאס, גם כאלה שהיו פורמלית בכירים ממנו בוותק ובמעמד בהיררכיה התנועתית.
בעקבות חיסולו של יחיא א-סינוואר נפער בשורות חמאס ברצועת עזה חלל מנהיגותי, שבנסיבות הנוכחיות של המלחמה הנמשכת ברצועה לא צפוי להתמלא בטווחי זמן קצרים. זאת, כאשר כמעט כל הפעילים הבכירים שנמנו על הקו הקדמי בשדרת הפיקוד של הארגון חוסלו במרוצת השנה האחרונה על ידי ישראל. במסגרת זאת יצוינו במיוחד מוחמד דף, ראש הזרוע הצבאית של חמאס שחוסל ב- 13 ביולי 2024; מרוואן עיסא, סגן ראש הזרוע הצבאית של חמאס, שחוסל ב-11 במרץ 2024; ורווחי מושתהא שחוסל ב-3 באוקטובר 2024.
בפועל ניתן היום להצביע על שלושה פעילים מרכזיים באגף צבאי של חמאס ברצועת עזה כמועמדים פוטנציאלים לעמוד בראש התנועה ולהוביל בהמשך את מהלכיה. כל השלושה הם מבחינת ישראל בגדר מבוקשים, על כל המשתמע מכך. נוכח המאמץ הנמשך מצד צה"ל לאתר אותם, הם למעשה חיים היום על זמן שאול ועל תקן של "מתים מהלכים". המדובר במוחמד א-סינוואר, בעיז א-דין חדאד ובמוחמד שבאנה.
לאחר חיסולו של מוחמד דף, מוחמד א-סינוואר, אחיו של יחיא, מילא את מקומו כראש הזרוע הצבאית של חמאס. הוא נחשב אכזרי במיוחד ובמהלך המלחמה פיזר צה"ל ברצועת עזה כרוזים שבהם הציע שלוש מאות אלף דולר לכל המסייע לישראל ללכוד אותו חי או מת. החשיבות שייחס צה"ל ללכידתו באה לידי ביטוי בכך שהסכום שהציע היה נמוך רק במאה אלף דולר מזה שהושם על אחיו יחיא. חשוב לציין כי שמו של מוחמד א סינוואר נקשר לחטיפתו ולהחזקתו בשבי של חייל צה"ל גלעד שליט.
מוחמד א-סינוואר מסתמן כיורש
הבכיר הנוסף בדרג הצבאי של חמאס הוא עיז א-דין חדאד המכונה "אבו סוהייב". הוא ממלא בפועל את תפקיד מפקד חטיבת עזה של חמאס. חדאד שרד כמה ניסיונות של סיכול ממוקד. במהלך המלחמה הציע צה"ל על ראשו 750 אלף דולר. בפקודת קרב שהוציא חדאד ב-6 באוקטובר 2023, יום לפני מתקפת הטרור של חמאס בעוטף עזה, הוא קרא למחבלי הארגון "לקחת בשבי, בשלבים הראשונים של המתקפה, מספר רב של חיילים ישראלים ולהעביר אותם לעזה".
מוחמד שבאנה ממלא תפקיד בכיר בחמאס ומאז מבצע "צוק איתן" בשנת 2014 משמש כמפקד חטיבת רפיח. בפועל, כפופים לו ארבעה גדודים של חמאס ובכללם "יחידת העלית" של מחבלי הנוח'בה שנועד להם תפקיד מרכזי במתקפת הטרור ב-7 באוקטובר. שבאנה שרד כמה ניסיונות של סיכול ממוקד לרבות בחודשים האחרונים במסגרת הפעילות הקרקעית של צה"ל ברפיח. במהלך המלחמה נפוצו שמועות כי נהרג על ידי צה"ל, אולם עד כה לא ניתן לכך אישור ישראלי או פלסטיני.
על פי התרשמות משיחות עם גורמים מעורים ובקיאים בזירה הפלסטינית, רבים הסיכויים כי מוחמד א–סינוואר ייבחר בסופו של דבר על ידי מועצת השורא של חמאס כראש הלשכה המדינית של התנועה. יחד עם זאת יש לקחת בחשבון את האפשרות שהמהלך לא יצא אל הפועל "מהיום למחר" – בקבועי זמן קצרים, בשל המצב הבעייתי והקשה ברצועת עזה על רקע המשך פעילות צה"ל בשטח. בכל מקרה, סביר להניח שבנסיבות הנוכחיות אם מוחמד א- סינוואר ייבחר הוא יתקשה לתפקד כפי שמצופה ממנו, שכן הוא יאלץ להשקיע את מירב המאמץ מבחינתו לשמירה על ביטחונו ושרידותו האישית ובניסיון למצוא מחסה ולהסתתר מכוחות צה"ל הפועלים לאתר אותו ולבוא עמו חשבון.
יצוין כי שעות ספורות לאחר פרסום ההודעה הרשמית מטעם חמאס על חיסולו של מנהיג הארגון, יחיא א- סנוואר, ב-17 באוקטובר 2024, דווח בתקשורת הערבית, כי ח'אלד משעל הפך לממלא מקומו. לפי הדיווח הופקד משעל גם כגורם האחראי מבחינת חמאס על ניהול המגעים עם המתווכים בעסקה לכינון הפסקת אש ברצועת עזה ולשחרור החטופים.
לאחר חיסולו של א-סינוואר, המשמעות המהותית המרכזית הנגזרת מתמונת המצב הנוכחית בכל הקשור לחמאס היא ברורה וחד משמעית – חמאס ככוח צבאי התמוטט כמעט לחלוטין ולמעשה הוכרע. פעילותו ברצועת עזה נגד כוחות צה"ל מתנהלת כיום ללא מערכת סדורה של פיקוד ושליטה, והיא מתאפיינת במידה רבה בקיום פעולות ספוראדיות המתבצעות על ידי חוליות קטנות שאינן מוכוונות ומונחות על ידי גורם פיקוד מרכזי. יחד עם זאת חשוב להדגיש כי על בסיס ניסיון העבר, "אין אדם שאין לו תחליף" ובמקום בכירים בחמאס שסוכלו על ידי ישראל עלה בידי הארגון להציב במקומם בתוך פרק זמן קצר יחסית פעילים חדשים. אלא שכאמור, בנסיבות הנוכחיות יעמוד בפני חמאס קושי למלא את החלל שנוצר בדרגי הפיקוד של התנועה כשלמעשה צה"ל שולט בשטח. נוכח זאת ישראל מחויבת לקיים באמצעות צה"ל ושירות הביטחון הכללי מעקב מודיעיני צמוד ורצוף ולנקוט את הפעולות הנדרשות כדי למנוע ולסכל את צמיחתו והתייצבותו בקדמת הבמה של דרג הנהגה מבצעי חדש בחמאס. עוד חשוב לציין, כי במהלך המלחמה פעל חמאס לגייס פעילים חדשים כדי שימלאו את השורות שהידלדלו ויחליפו את הפעילים שחוסלו או נפצעו בקרבות מול צה"ל.
קרוב להתמוטטות, אבל לא מתגמש
לפעולת החיסול של יחיא א–סינוואר יש השפעה מורלית קשה על חמאס שתפגע במוטיבציה של צעירים פלסטינים למלא את השורות החסרות, כפי שנעשה במרוצת השנה האחרונה.
כך נפתח "חלון הזדמנות", שישראל חייבת למצות אותו במאמץ לקיום עסקה חדשה להפסקת אש ולשחרור מאה ואחד החטופים שעדיין מוחזקים ברצועת עזה. על ישראל לפעול מיידית כדי שלא להחמיץ את ההזדמנות לקדם בדרך יצירתית את המאמץ לשחרור החטופים. הפעילות בתחום זה חייבת להיות היעד המרכזי והחשוב ביותר מבחינת ישראל. הוא מחייב לצד פעילותם של כוחות צה"ל נגד מחבלים ותשתיות של חמאס ברמת השטח להמשיך ולהשקיע מאמץ אינטנסיבי בתחום המעקב המודיעיני כדי לנסות לאתר את המקומות בהם מוחזקים החטופים. זאת לצד פעולות ייעודיות אחרות במניפה רחבה של אמצעים ושיטות כדוגמת השימוש בכלים של לוחמה פסיכולוגית. בענין זה יש להתמקד בניהול מדיניות של "מקל וגזר" – איום על הגורמים המחזיקים בחטופים הישראלים ובמיוחד אם יאונה להם רע, והצגת "פיתויים" לפעילי חמאס תוך התחייבות לדאוג לביטחונם האישי ולמתן פיצוי כספי לכל מי שימסור מידע שיביא בדרך זו או האחרת לשחרור החטופים. ישראל גם חייבת לפעול מול גורמי התיווך -מצרים וקטר בדרישה להפעלת לחץ על חמאס כדי לקדם עסקה בעניין החטופים.
בינתיים, לפחות ברמה המוצהרת, לא ניתן להבחין בגישה פרגמטית יותר הננקטת על ידי חמאס בכל הקשור לנכונות מצד הארגון להתקדם לקראת סיכומה של עסקה חדשה בסוגיית החטופים. הדבר בא לידי ביטוי מופגן בהצהרה שנשא בפני התקשורת ב-18 באוקטובר, ח'ליל אל חיה, סגנו של יחיא א- סינוואר כראש הלשכה המדינית של חמאס ברצועת עזה. אל-חיה הבהיר כי "החטופים הישראלים לא ישובו עד שלא תיפסק המלחמה נגד עזה וכוחות צה"ל ייסוגו ממנה". עוד טען כי "חמאס צועד קדימה על להקמת מדינה פלסטינית על כל השטח הפלסטיני ובירתה ירושלים".
בנסיבות הנוכחיות יש להתייחס להצהרת אל-חייה כמהלך שנועד להקרין כלפי חוץ, כי חרף המכה הקשה שספג במלחמה חמאס עדיין דבק בעקרונות שהציב כתנאי להגיע להסכם עם ישראל. יחד עם זאת, אין להוציא מכלל אפשרות שנוכח המצוקה האסטרטגית אליה נקלע חמאס ברצועת עזה, שכתוצאה ממנה הועתק מרכז הכובד של ניווט הארגון וקבלת ההחלטות אל הנהגת החוץ, יתכן שנהיה עדים למקצה שיפורים בעמדותיו בהמשך. זאת, גם כפועל יוצא מלחצים שיופעלו על הנהגת חמאס מצד גורמי התיווך-מצרים וקטר באופן ישיר, ומצד הממשל האמריקאי באופן עקיף, לנקוט גישה גמישה יותר שתאפשר התקדמות במשא ומתן לקראת עסקה.
הזדמנות להאיץ את עסקת החטופים
חיסולו של יחיא א-סינוואר מהווה הישג משמעותי וחשוב לישראל והוא הסב לחמאס מכה מבצעית ומורלית קשה ואפילו מכריעה. ישראל חייבת עתה לפעול בלוח זמנים קצר ככל שניתן במגמה להפיק מן ההישג המרשים את היתרונות הגלומים בו מבחינתה. המשמעות המיידית של חיסול סינוואר טמונה בכך שהוא מהווה ציון דרך חשוב ומשמעותי בדרך להשגת מטרות המלחמה של ישראל, כפי שהונחו על ידי הדרג המדיני בתחילת המערכה – הכרעת חמאס ככוח צבאי וכשלטון מדיני והשבת החטופים. בנסיבות שנוצרו, ישראל מחויבת לנצל את המצב החדש שאליו נקלע החמאס ואת המצוקה האסטרטגית שבה הוא שרוי, כדי להעניק תנופה מחודשת למאמץ החשוב לקידומה של עסקה חדשה לשחרור החטופים. זאת תוך נכונות להציג עמדות גמישות יותר ורעיונות יצירתיים ואפילו נדיבים, כדי להניע את חמאס להתקדם בעניין זה.